sobota, 27. april 2024

četrtek, 21. marec 2024, ob 12. uri, ogledov: 3985

Slovenska paraplezalna reprezentanca z novim selektorjem Matjažem Vrhuncem in novim zagonom

Športno plezanje |
Komisija za športno plezanje | Odbor inPlaninec |
Leto 2024 je prineslo spremembe v slovenski paraplezalni reprezentanci, ki jo je po šestih letih uspešnega vodenja, vse od ustanovitve leta 2016, od Jurija Ravnika leta 2022 najprej prevzel Gregor Selak in nato leta 2023 Luka Mužar. Februarja letos je reprezentanca opravila prvi trening pod vodstvom novega selektorja in trenerja Matjaža Vrhunca.
Matjaž Vrhunc je po izobrazbi delovni terapevt, ima pa tudi nekaj izkušenj s trenerstvom oseb s primanjkljaji na rekreativni ravni. Na odprtem treningu v Plezalnem centru Ljubljana sta se miniekipi že stalnih članov Tanje Glušič, Mateja Arha in Mance Smrekar pridružila še Nataša Privošnik in Gorazd Dolanc.

Koledar tekem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) v letošnji sezoni je že potrjen. V Salt Lake Cityju (ZDA, 7.-8. maj) se bo odvila prva tekma za svetovni pokal, kamor reprezentanca ne bo odpotovala v celotni zasedbi, z donacijo pa lahko podpremo paraplezalko Manco Smrekar, da bo lahko v ZDA zastopala slovenske barve. Prva tekma na evropskih tleh pod okriljem IFSC bo na sporedu 24. in 25. junija 2024 v Innsbrucku (Avstrija), in sicer tekma za svetovni pokal. Druga tekma, evropsko prvenstvo, pa bo predvidoma 25. in 26. avgusta v Villarsu v Švici. Reprezentanca ima poleg tega v načrtu udeležbo na mednarodnem odprtem avstrijskem prvenstvu na Dunaju 15. junija in po možnosti na še kateri od preostalih mednarodnih tekmovanj serije masters.

matjaz_vrhunc_selektor_paraplezalna_reprezentanca_foto_natasa_privosnik
Matjaž Vrhunc, novi selektor slovenske paraplezalne reprezentance, pri podajanju navodil paraplezalki Tanji Glušič v Plezalnem centru Ljubljana (foto Nataša Privošnik)

Novi selektor Matjaž Vrhunc premišljeno sestavlja treninge in preudarno čas nameni vsakemu plezalcu posebej. Prvi treningi so bili namenjeni vplezavanju, temeljili so na spoznavanju plezalčevih izkušenj in sposobnosti ter deljenju nasvetov za individualne treninge. V načrtu ima po tri skupne reprezentančne treninge na mesec, poleg tega pa vsak od petih reprezentantov trenira še na svojem domačem terenu oziroma s svojim trenerjem.

Slovenijo v paraplezanju zastopa peterica plezalcev: gluho-slepa plezalka z Aspergerjevim sindromom Tanja Glušič (AK Ravne), nekdaj perspektiven alpinist Matej Arh (AO PD Kranj), ki ima po nesreči v zaledenelem slapu paraparezo, delno prekinitev hrbtenjače, in Manca Smrekar (AO PD TAM Maribor), ki ima dismelijo, zaradi česar ji manjka nekaj prstov na roki; letos sta se reprezentanci pridružila še Nataša Privošnik (PD Šempeter v Savinjski dolini) in Gorazd Dolanc. Nataša ima po operaciji tumorja na možganih poškodovan centralni živčni sistem, motnje koordinacije in tetra ataksijo, lansko leto pa se je udeležila svojega prvega mednarodnega paraplezalnega tekmovanja master v Imstu na Tirolskem. Močno slabovidni Gorazd je bil v preteklih 20 letih član slovenske goalball reprezentance, s katero je bil že na kar treh paraolimpijskih igrah, ukvarja pa se še z lednim plezanjem in gorništvom.

"Vseh pet članov paraplezalne reprezentance je močno zavzetih za delo in vsi resno pristopajo k individualnim treningom tudi med tednom, zato ne dvomim, da bomo v letošnji sezoni dali vse od sebe in se veselili lastnega napredka," zaključuje Matjaž Vrhunc.

Slovenski paraplezalni reprezentanci želimo uspešno delo in dober začetek sezone!

Fotogalerija

Gorazd Dolanc, novinec v paraplezalni reprezentanci

Boris Strmšek1 / 6

Matej Arh, Imst, Avstrija, 2023