petek, 16. december 2016, ob 10.30 uri, ogledov: 2793

Srebrni znak ZŠIS-POK za paraplezalca Gregorja Selaka in selektorja Jurija Ravnika

Športno plezanje |
Komisija za športno plezanje |
Športno-plezalno društvo Gre gor |
Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK) je na slavnostni prireditvi Invalid športnik leta 2016 15. decembra v Ljubljani za najboljšo športnico in športnika leta imenovala letošnja prejemnika paraolimpijskih medalj Veselko Pevec in Frančka Gorazda Tiršku, srebrni znak ZŠIS-POK za tekmovalne dosežke v letu 2016 pa sta prejela športni plezalec Gregor Selak za 3. mesto na svetovnem prvenstvu v paraplezanju in selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik.
Prireditev v hotelu Austria Trend hotel je organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZŠIS-POK), častna pokroviteljica dogodka pa je bila dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ki je med drugim povedala: "Še eno leto se bliža h koncu. Čas je, da se na takih prireditvah ozremo nazaj v leto, ki je bilo (para)olimpijsko. Hvala vsem paraolimpijcem, športnikom invalidom, ki ste zmogli in ne le presegli in uresničili svoje cilje, ampak tudi cilje Slovenije. Hvala vam za to."

Naziv najboljše športnice leta 2016 je osvojila paraolimpijska zmagovalka in dobitnica zlate medalje Veselka Pevec, naziv najboljšega športnika leta 2016 pa strelec Franček Gorazd Tiršek, ki je letos na paraolimpijskih igrah ubranil drugo mesto in srebrno medaljo iz Londona 2012. Najboljša ekipa leta 2016 je moška reprezentanca slepih in slabovidnih v kegljanju za osvojeno prvo mesto na evropskem prvenstvu.

V Ljubljani so podelili tudi zlate, srebrne in bronaste znake ZŠIS-POK za tekmovalne dosežke v letu 2016. Zlatega sta prejela Pevčeva in Tiršek, srebrnega pa športni plezalec Gregor Selak za tretje mesto na svetovnem prvenstvu v športnem paraplezanju in selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik. Srebrni znak sta prejela tudi karateist Skender Tosić za 1. mesto v parakarateju na SP in trener Peter Šircelj.

Gregor Selak (ŠPD Gre gor), ki je leta 2014 zbolel za multiplo sklerozo in se letos vrnil v tekmovalno plezanje, kjer je bil uspešen že kot mladinec, je na svetovnem prvenstvu septembra v Parizu v kategoriji Rp3, kjer tekmujejo plezalci z omejenim gibanjem sklepov, močjo in ravnotežjem, z bronom dosegel drugo paraplezalno kolajno za Slovenijo. Prvo je namreč leta 2014 v Gijonu osvojila gluhoslepa plezalka Tanja Glušič (AK Ravne).

Iskrene čestitke!

Manca Čujež